vineri, 3 iulie 2015

Dezvoltarea personala - ce este si ce nu este

Dezvoltarea personala reprezinta un trend care a aparut relativ recent in revistele de popularitate si in media, care poate face referire, in general, la acel efort al unei persoane de a contribui la dezvoltarea sa ca persoana pe mai multe niveluri, mental, fizic ori spiritual. Mai precis, dezvoltarea personala are o gama variata de intelesuri, de la a imbunatati nivelul de constiinciozitate, de cultura generala, de a achizitiona noi tehnici si abilitati, de a invata cum sa devii un lider mai bun, cum sa iti aduci nivelul stimei de sine la un nivel acceptabil pentru sine, cum sa iti dezvolti noi talente si abilitati, cum sa obtii o stare financiara mai buna si multe alte intelesuri.
Desi intelesurile dezvoltarii personale difera, existand o multime de variatii, cert este faptul ca dezvoltarea personala are o semnificatie pentru o persoana si o alta semnificatie pentru alta. Dezvoltarea personala este, daca am folosi un limbaj mai comun pentru perioada noastra, un concept viral, blog-urile, cartile, articolele si work-shop-urile despre dezvoltarea personala fiind la mare cautare. Considerand faptul ca insasi natura umana reprezinta nevoia de  a ne autodepasi, nu este de mirare faptul ca conceptul de dezvoltare personala a prins usor popularitate si cunoastere prin intermediul mediului online si al cartilor.
In contrast cu cartile, articolele, blog-urile si work-shop-urile despre dezvoltare personala in care se cunosc o multime de factori si de variabile care ajuta la dezvoltarea unui sine mai armonios, limita de la care dezvoltarea personala nu mai este ceea ce este nu este foarte clara, motiv pentru care multi oameni pot profita de pe urma acestui fapt. Daca dati un search pe un motor de cautare dezvoltare personala pasi, veti gasi o lista de pasi specifici care ar trebui sa va ajute sa va dezvoltati personal, insa fiind de o forma atat de simplista, incat si o primata ar putea sa le indeplineasca, ajungi sa te intrebi exact ce valoare au acei pasi impreuna cu  acel articol.
Daca am fi sa ne uitam inapoi in istorie, aparitia conceptului de dezvoltare personala are odata cu scrierile lui A. Adler si C. Jung. Ambii fosti discipoli ale parintelui psihanalizei, Freud, si ambii au parasit teora de baza a lui Freud pentru a aduce propriile contributii la psihanaliza si psihologie deopotriva. Adler a creat concepte apropiate celui de dezvoltare personala, de stil de viata sau echilibru munca familie, iar Jung a contribuit la aparitia conceptului de dezvoltare personala prin conceptul de individualizare, care ar insemna nevoia sau dorinta unei persoane pentru a obtine si mentine un echilibru al sinelui.
In concluzie, in ciuda faptului ca dezvoltarea personala este un concept 'trendy' fiti foarte atenti ce carti cititi si ce bloguri cititi, intrucat nu toate merita efortul de a fi citite.